Studenten zorgverzekering

In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Zolang je nog geen 18 bent, ben je met je ouders meeverzekerd en is je verzekering bovendien nog gratis. Wanneer je 18 bent geworden, dien je er per de eerste dag van de daaropvolgende maand zelf voor te zorgen dat je een zorgverzekering hebt. Je moet dan ook elke maand zelf de premie gaan betalen. Een aantal zorgverzekeraars heeft speciale zorgverzekeringen voor studenten in het aanbod. Dit zijn doorgaans goedkopere verzekeringen, waarbij je toch voor de belangrijkste onkosten gedekt bent.

Wat verandert er in 2017

Er gaan volgend jaar een aantal zaken met betrekking tot de zorgverzekering veranderen. De belangrijkste wijziging is dat de premie met naar schatting ongeveer 10 euro per maand gemiddeld zal stijgen. De exacte stijgingen zijn nog niet bekend, omdat op dit moment nog niet alle verzekeraars hun nieuwe premie bekend hebben gemaakt. Maar de eerste indicaties wijzen op een vrij forse premiestijging. Het eigen risico blijft in 2017 hetzelfde als in 2016, namelijk 385 euro. Het eigen risico is een bedrag dat je altijd eerst zelf betaalt in een jaar, voordat de verzekeraar je onkosten op zich neemt. Voor sommige belangrijke zorg, zoals een bezoek aan de huisarts of verloskundige hulp en kraamzorg geldt overigens geen eigen risico.

Zorgtoeslag

De meeste studenten hebben geen hoog inkomen en dat betekent dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dat is een maandelijkse toelage die door de Belastingdienst op je rekening gestort wordt. Hoe hoog dat bedrag precies is, hangt van je inkomen af. Maar het maximumbedrag (dus voor de allerlaagste inkomens) is in 2016 voor alleenstaanden vastgesteld op 83 euro per maand. Naar verwachting zal dit in 2017 nog met twee of drie euro per maand stijgen, als compensatie voor de stijgende premies.

Speciale studentenverzekeringen

Er bestaan speciale zorgverzekeringen voor studenten. Sommige verzekeraars maken onderscheid tussen verschillende groepen "zorgvragers". Studenten zijn jong, doorgaans fit en gezond en hebben daardoor minder zorg nodig dan sommige andere bevolkingsgroepen. Daardoor is het mogelijk om jou als student een goedkopere verzekering aan te bieden. Een voordeel voor de zorgverzekeraar is dat de meeste mensen vrij loyaal zijn en niet snel van verzekeraar wisselen. Dus hebben ze jou als student eenmaal "binnen", dan blijf je waarschijnlijk jarenlang klant.

Besparen met naturapolis

Behalve door voor een speciale studentenverzekering te kiezen, kun je ook geld besparen door een "gewone" verzekering te nemen, maar die op jouw wensen af te stemmen. Zo kun je kiezen voor een naturapolis. Deze is goedkoper, maar je bent beperkt in je keuze van zorgverleners. Je kunt namelijk alleen terecht bij die zorgverleners waar jouw verzekeraar een contract mee heeft. Wil je toch naar een andere zorgverlener, dan krijg je de kosten maar gedeeltelijk vergoed. In de praktijk zal je echter nog steeds een behoorlijk ruime keuze hebben, zeker wanneer je je verzekert bij een van de grote maatschappijen. Zij sluiten met vrijwel alle zorgverleners wel contracten af. Het zal dus maar heel zelden voorkomen dat je ergens niet terecht kunt.

Maximale vrijheid met restitutiepolis

Vind je dit toch maar lastig, dan kun je ook kiezen voor een restitutiepolis. Je hebt dan volledige vrijheid en kan bij iedere zorgverlener terecht. De maandelijkse premie ligt dan wel wat hoger. En een nadeel in vergelijking met de naturapolis is dat je soms zelf de rekening eerst moet voorschieten. Wanneer je die declareert bij je zorgverzekeraar, krijg je het bedrag dan wel weer terug, maar hou hier dus wel rekening mee.

Eigen risico verhogen

Zoals gezegd, heb je altijd een jaarlijks eigen risico van 385 euro. Je kunt er echter ook nog voor kiezen om dit bedrag te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Op die manier kun je je totale eigen risico opschroeven tot maximaal 885 euro per jaar. Hoe hoger je je eigen risico maakt, hoe lager je maandpremie wordt. Maar bedenk wel, dat wanneer je toch medische kosten hebt, je dus voor een fors bedrag zelf bij zal moeten dragen. Zorg dat je hiervoor geld achter de hand hebt.

Aanvullende verzekeringen

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over de basisverzekering. Voor de meeste studenten dekt die wel zo'n beetje alle zorg die ze in een jaar nodig zullen hebben. Maar niet iedereen heeft helaas een even goede gezondheid, ook al ben je nog jong. Wanneer je meer medische hulp nodig verwacht te hebben, bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkundige hulp, dan kun je ook nog extra aanvullende verzekeringen afsluiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod aan diverse aanvullende pakketten. Ook de prijzen hiervan variëren enorm. Het is dus zeer verstandig om je hier goed in te verdiepen. Bezoek eens een vergelijkingswebsite en zet op en rijtje wat jij wel en vooral niét nodig hebt. Op die manier kun je veel geld besparen.

Copyright 2017 - 2018 | Goedkopere Zorgverzekering - Direct alle zorgverzekeringen vergelijken en de goedkoopste zorgverzekering afsluiten!