Wat is een eigen bijdrage

In sommige gevallen moet je voor zorg die door de basisverzekering gedekt wordt, nog een eigen bijdrage betalen. Dat komt omdat de overheid heeft bepaald dat voor sommige vormen van zorg de kosten niet volledig vergoed hoeven te worden. In die gevallen betaal je een eigen bijdrage in de vorm van een percentage of een vast bedrag van de totale zorgkosten. Let op dat je de eigen bijdrage niet verwart met het eigen risico. Het eigen risico is een vast bedrag van 385 euro per jaar dat je zelf moet betalen, alvorens de verzekeraar je rekeningen gaat vergoeden. Dit heeft betrekking op je totale basispakket, met een paar uitzonderingen zoals huisartsenzorg. De eigen bijdrage gaat over specifieke onderdelen van het pakket en de bedragen variëren.

Hoe werkt het? Een rekenvoorbeeld

Met behulp van een rekenvoorbeeld zullen we laten zien hoe een en ander precies werkt. Stel, je hebt een hoorapparaat nodig en dat kost 1000 euro. In principe wordt dit bedrag door de basisverzekering gedekt, maar er geldt een eigen bijdrage van 25 procent. Dat betekent dus dat je zelf 250 euro moet bijdragen en dat je zorgverzekeraar de overige 750 euro voor zijn rekening zal nemen. Maar, als je je eigen risico nog niet gebruikt hebt dat jaar, zal ook dat nog verrekend worden met die 750 euro. In dat geval betaal je dus zelf 250 + 385 = 635 euro mee aan je hoorapparaat en je zorgverzekeraar de resterende 365 euro. Je hebt dan wel in één klap je eigen risico voor dat jaar opgemaakt.

Overzicht van eigen bijdrages in 2017

Er geldt een wettelijke eigen bijdrage voor een aantal vormen van zorg, die vanuit het basispakket worden vergoed. Voor 2017 zullen we ze hieronder voor je op een rijtje zetten.

 • Bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld dure medicijnen tegen ADHD hebben vaak een eigen bijdrage. De hoogte daarvan verschilt per medicijn. Wil je een uitgebreid overzicht, raadpleeg dan de website medicijnkosten.nl.
 • Een bril of lenzen, mits met een medische indicatie, worden vanuit het basispakket vergoed, maar er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 112 euro per glas of lens bij gebruik korter dan een jaar of 56 euro per jaar bij gebruik langer dan een jaar.
 • Voor een hoortoestel en oorstukjes is de eigen bijdrage 25 procent van de totale kosten.
 • De eigen bijdrage voor een klikgebit bedraagt 10 procent voor een ondergebit en 8 procent voor een bovengebit. Voor reparaties en rebasen betaal je 10 procent van de kosten zelf.
 • Voor orthopedische schoenen dien je een eigen bijdrage te betalen van 687,50 euro per paar voor kinderen tot 16 jaar. Boven de 16 jaar is de eigen bijdrage 135 euro per paar.
 • Voor pruiken betaal je alle kosten boven de 419,50 euro zelf.
 • Bij een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak is een bedrag van 333,46 voor eigen rekening.
 • Voor kraamzorg draag je 4,30 euro per uur zelf bij.
 • En voor kraamzorg in een kraamcentrum of in het ziekenhuis zonder medische noodzaak is dit 17 euro voor de moeder en ook 17 euro voor de baby per dag.
 • Voor zittend ziekenvervoer is de eigen bijdrage 100 euro per jaar.
 • En dan zijn er nog een aantal hulpmiddelen waarvoor een eigen bijdrage geldt. Een overzicht hiervan kun je vinden op hulpmiddelenwijzer.nl.

Eigen bijdrage aanvullende verzekering

Deze wettelijke eigen bijdrages zijn van toepassing op zorg uit de basisverzekering en gelden dus voor iedereen. Bij de meeste zorgverzekeraars is het wel mogelijk om je aanvullend te verzekeren om de kosten van de verschillende eigen bijdrages ook vergoed te krijgen. Hiernaast bestaan er ook nog eigen bijdrages voor vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen. Het gaat dan om zorgkosten waarbij je zorgverzekeraar een maximale vergoeding geeft. Alles boven dit maximum betaal je dan zelf. Dit kan gaan om totaalbedragen of percentages. De voorwaarden en de hoogte van de eigen bijdrages verschillen per verzekeraar.

Copyright 2017 - 2018 | Goedkopere Zorgverzekering - Direct alle zorgverzekeringen vergelijken en de goedkoopste zorgverzekering afsluiten!